Houten horloge begrippen deel 5

Vorige keer in deel 4 zijn we t/m de G gekomen en dat betekent dat we nog behoorlijk wat houten horloge begrippen te gaan hebben. We zullen ermee doorgaan totdat we alle begrippen behandeld hebben zodat iedereen volledig op de hoogte is van de begrippen die horen bij het horloge en het houten horloge. Veel leesplezier weer.
Heliumventiel:
Komt niet voor bij het houten horloge, maar wel bij horloges waarmee gedoken kan worden. Het is het ventiel. Het gaat om het heliumgas wat bij hoge druk het horloge kan binnendringen. Eenmaal in de horlogekast kan het niet ontsnappen en ontstaat er een te grote druk in deze kast. Het heliumventiel zorgt ervoor dat deze druk het horloge kan verlaten.
Hertz:
Hertz is de eenheid die gebruikt wordt om het aantal trillingen per seconde aan te geven. De afkorting van Hertz is Hz. De meeste houten horloge tikken met een frequentie van 2,5Hz (Dit zijn 21.600 trillingen per uur.)
Hesalite horlogeglas:
Hesalite horlogeglas is een kunststof glas. Het verschil met bijvoorbeeld saffier glas is dat Hesalite horloge glas sneller krast. Niet een hele grote ramp want met een goed poetsmiddel zijn deze krasjes prima te verwijderen. Het voordeel van Hesalite horlogeglas is dat het veel minder snel breekt.
Horloge:
We zijn bij de H dus komen we het woord horloge ook tegen. Horloge stamt uit het latijns van het latijnse woord horologium. Wat simpel vertaald betekent draagbaar uurwerk. Het werd voor het eerst gebruikt bij de zogenaamde zakhorloges en later ook voor de polshorloges.
Horlogeglas:
Bijna alle houten horloges beschermen hun wijzerplaat met een stuk glas er overheen. Dit wordt het zogenaamde horlogeglas genoemd.
Incabloc:
De balans van het uurwerk zorgt ervoor dat het horloge goed blijft lopen en niet stilvalt. Dit is een zeer kwetsbaar onderdeel van het horloge en bij een grote schok kan het snel uit balans raken of beschadigen. Bijvoorbeeld door een val op de harde vloer. Het onderdeel waarmee de balans van het uurwerk beschermd wordt heet het incabloc.
Inertia afregelsysteem:
Een horloge of houten horloge dat dit systeem bevat zijn er vaak gewichtjes aangebracht op de balans van het uurwerk. Dit doe je uiteindelijk om het uurwerk zo nauwkeurig mogelijk te laten lopen. Je zou dit kunnen vergelijken met een autoband die door gewichtjes ook in balans gebracht wordt. Een precies werkje die er wel voor zorgt dat het uurwerk nauwkeurig loopt.